Torres logotyp

Vitlöksdoftande skaldjurspasta

God och lättlagad helgmat

Vitlöksdoftande skaldjurspasta

God och lättlagad helgmat

Ingredienser

4 personer
  • Linguinepasta eller spagetti500 gram
  • Blåmusslor1 nät
  • Röd chilifrukt1
  • Olivolja1 matsked
  • Smör2 matskedar
  • Gul lök, finhackad1 gul lök
  • Vilöksklyftor2-3
  • Finhackad persilja1 kruka
  • Bläckfiskringar eller minibläckfisk, rensad och nedskuren300 gram
  • Vitt vin2 dl
  • Färska räkor med skal300 gram
  • Zest från citron1 1/2
  • Vispgrädde1/2 dl
  • Salt och nymalen svartpeppar

Snabblagad pasta med havets läckerheter.

Inspiration

STEG 1
Blanda skalet från 1 citron med 1-2 finrivna klyftor vitlök och 1 dl persilja. Ställ åt sidan och spara till severing. Koka pastan i lättsaltat vatten och låt den koka tills 1 minut av koktiden kvarstår. Häll av det mesta av kokvattnet, men spara ungefär en deciliter.

STEG 2
Tvätta och borsta musslorna noga under innande vatten, dra bort eventuellt ”skägg”. De musslor som är öppna kan du försiktigt knacka mot diskbänken. Musslorna ska då sluta sig och de som inte gör det ska kastas.

STEG 3
Hacka chilin fint och fräs den i olja och smör tillsammans med lök, 1 finhackad vitlök och hälften av den kvarvarande persiljan i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan musslorna och bläckfisken. Slå på det vita vinet och sätt på locket. Låt musslorna ångas i ett par minuter tills de börjar öppnas. Blanda i räkor, citronskal och resten av persiljan.

STEG 4
Tillsätt till sist grädden och smaka av med salt och peppar. Blanda ner den nykokta pastan och ringla över kryddblandningen du gjorde i första steget. Pressa gärna lite citron över och servera!

San Valentin white

Till berså och buffé

Ett utmärkt vin till aperitif eller som sällskapsvin, då gärna med milda tilltugg med viss sälta. Maträtter till detta vin bör vara lätta till medelkraftiga så att vinets milda smak inte går förlorad. Fisk- och skaldjursrätter av elegantare slag, gärna kokta, passar i regel bäst. Rätterna kan gärna vara smaksatta med något syrligt, exempelvis citrus eller crème fraiche, för att matcha vinets syrlighet. Passar även bra till sallader och lätta smårätter med fisk, skaldjur och grönsaker. Serveras vid cirka 10 grader.

Läs mer här!