Torres logotyp

Vårresa till Torres med bästa gänget

Magiska Can Parès utanför Sitges

Vårresa till Torres med bästa gänget

Magiska Can Parès utanför Sitges

Vinresa med avkoppling, sol och bad i fokus

Spanien bjöd på fantastiskt väder med lagom värme

Vi var åtta peppade personer som steg ombord planet på Arlanda. Torres, Spanien, Sitges, Barcelona, ja allt var lockande och flertalet av medresenärerna hade aldrig varit på en vingård tidigare. Det gillar vi och känner att vi med stolthet kan axla uppgiften att vara en inkörsport till vinvärlden. Torres - som på så många sätt satt Spanien på vinvärldskartan.

Denna gång bodde vi inte på ett hotell i centrala Barcelona, utan i ett fantastiskt hus på landsbygden strax utanför Sitges, Can Parès. Med pool, solstolar och vackert väder var det nästan svårt att lämna huset på fredagen, då vi skulle besöka flera av Torres vingårdar i Penedès.

Vi började på Torres nyaste vingård som heter Vardon Kennett. Det är en liten pittoresk anläggning där man tillverkar mousserande vin av typen Cava, fastän den inte går under den klassificeringen. Det är ett bubbel som har gjorts på "champagnedruvorna" Pinot Noir och Chardonnay, samt en liten andel av den lokala "cavadruvan" Xarel-lo. Vinet har delvis lagrats på franska ekfat och har vilat på jästfällningen i flaskan i tre år innan den avlägsnats och den slutliga champagnekorken har satts på plats så att vinet kan kommersialiseras. Bra början på dagen konstaterade vi och avnjöt bubblorna i solen.

Nästa stopp var på vingården Jean León. Där fick vi blanda eget vin. På ett bord i vineriet stod basviner av druvorna Merlot, Cabernet Franc och Petit Verdot. Det var bara att börja lukta och smaka och sedan blanda till efter egen smak och tycke. Gott blev det - tyckte alla om sina blandningar.