Torres logotyp

Tryffel- och svamprisotto

med gräslök och parmesanost

Tryffel- och svamprisotto

med gräslök och parmesanost

Ingredienser

  • Schalottenlökar3
  • Vitlöksklyfta1
  • Svampbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)9 dl
  • Olivolja2 matskedar
  • Carnaroli- eller arborioris3 dl
  • Vitt vin2 dl
  • Kastanjechampinjoner250 gram
  • Smör2 matskedar
  • Riven parmesanost2 matskedar
  • Olivolja med vit tryffel
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Hackad gräslök till servering

Perfekt fredagsmiddag.

inspiration

STEG 1
Skala och finhacka löken och vitlöken. Koka upp buljongen som ska hållas varm. Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg. Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det koka in i riset.

STEG 2
Späd med varm buljong under omrörning. Börja med 3-4 dl och ta sedan 1 dl i taget (för 4 port) efterhand som riset suger upp buljongen. Låt det koka sakta och rör ofta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.

STEG 3
Ansa och skiva svampen. Stek den i smöret och krydda med salt och peppar. Rör ner svampen i riset. Tillsätt hälften av den rivna parmesansosten. Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen. Späd ev. med mer buljong. Smaksätt med salt och peppar.

STEG 4
Lägg upp risotton direkt på varma tallrikar. Ringla över tryffelolja, strö lite gräslök och resten av parmesanosten på toppen. Servera!

San Valentin white

Till berså och buffé

Ett utmärkt vin till aperitif eller som sällskapsvin, då gärna med milda tilltugg med viss sälta. Maträtter till detta vin bör vara lätta till medelkraftiga så att vinets milda smak inte går förlorad. Fisk- och skaldjursrätter av elegantare slag, gärna kokta, passar i regel bäst. Rätterna kan gärna vara smaksatta med något syrligt, exempelvis citrus eller crème fraiche, för att matcha vinets syrlighet. Passar även bra till sallader och lätta smårätter med fisk, skaldjur och grönsaker. Serveras vid cirka 10 grader.

Läs mer här!