Torres logotyp

Tapas

En spansk klassiker

Tapas

En spansk klassiker

Ingredienser

  • Små potatisar1 kg
  • Salt3 1/2 dl
  • Vatten1 1/2 liter
  • Croissanter2
  • Färska, mogna fikon4
  • Pata negra8 skivor
  • Olivolja
  • Balsamvinäger
  • Vitlöksklyftor2
  • Basilika2 krukor
  • Olivolja2 dl
  • Mandel6 matskedar
  • HonungNågra droppar
  • Citronjuice1 citron
  • Salt och peppar
  • Tomater4
  • Röd chili1/2
  • Vitt bröd1 skiva
  • Rödvinsvinäger2 matskedar
  • Vitlöksklyftor4
  • Grillad paprika i olja150 gram
  • Olivolja1/2 dl
  • Cayennepeppar och salt

4 favoriter.

inspiration

KANARISK POTATIS (Papas arrugadas)
Tvätta potatisarna men låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt. Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.

LJUMMA FIKON MED PATA NEGRA
Värm ugnen till 175 grader. Skiva croissanten och rosta den gyllene i ugnen. Skiva fikonen och lägg dem i en ugnsform. Värm den i ugnen. Fördela de varma fikonen på tallrikar. Lägg på skinkskivorna och peppra. Droppa över olivolja och vinäger och servera med de rostade croissantskivorna.

MOJO ROJO
Tärna tomaterna. Kärna ur och hacka chilin fint. Skär brödet i mindre fyrkanter och lägg det i en bunke, häll över vinägern. Låt stå i cirka 5 minuter tills brödet dragit åt sig vinägern. Skala vitlöken och skär paprika i mindre bitar. Mixa sedan allt tillsammans med brödet i matberedare eller med stavmixer. Krydda med kajennpeppar och salt. Häll i oljan droppvis under fortsatt mixning tills det blivit en tjock sås.

MANDELPESTO
Riv citronskalet och vitlöksklyftorna. Mixa med basilikabladen, mandeln och några droppar honung. Häll sedan på olivoljan droppvis under mixning till en slät pesto och smaka av med salt och peppar.

Servera med lantbröd, spanska charkuterier och ostar.

Gran Sangre de Toro Reserva

El clásico

Tack vare sin generösa frukt passar Gran Sangre de Toro till smakrika rätter av fågel och kött, även vilt. De kan gärna ha en mild sötma från såser, rotfrukter, andra grönsaker och marinader. Mörka skysåser, gärna inkokta med starkviner, samt svamp och sydfranska örtkryddor är också fina tillbehör. Det passar också bra till lagrade ostar, såväl mjuka som hårda. Serveras vid 18-20 grader, helst i glas med medelstor till stor kupa.

Läs mer här!