Torres logotyp

Helstekt oxfilé

med skogschampinjoner och krämig vitvinsås

Helstekt oxfilé

med skogschampinjoner och krämig vitvinsås

Ingredienser

8 pers
  • Oxfilé i bit1/2 kilo
  • Dijonsenap2 matskedar
  • Rosé- eller svartpepparkorn4 matskedar
  • Halverade skogschampinjoner5 dl
  • Olivolja1 matsked
  • Smör2 matskedar
  • Grovkornigt salt
  • VITVINSÅS
  • Vitt vin1 1/2 dl
  • Smör2 matskedar
  • Grädde5 dl
  • Hackad färsk timjan2 matskedar
  • Riven parmesanost4 matskedar
  • Salt och peppar

Lyxig helgmat.

inspiration

STEG 1
Sätt ugnen på 225 grader. Gnid in oxfilén i dijonsenap och rikligt med salt och peppar och ställ den sedan åt sidan.
Värm upp olivolja i en stor stekpanna (gärna i gjutjärn), lägg i champinjonerna och salta och peppra dem. Stek dem i några minuter tills de börjar mjukna och ta sedan bort från värmen.
Lägg över oxfilén i pannan tillsammans med champinjonerna och lägg smöret på köttet.

STEG 2
Placera pannan i ugnen i cirka 35 – 45 minuter. Använd en köttermometer. Vid cirka 52 grader är köttet rött (medium/rare) men vill man ha det lite mer genomstekt så låt det gå till cirka 55-57 grader. När köttet nått rätt temperatur- ta ut ur ugnen och låt det vila i ugnsfolie i ungefär 10 minuter innan det skärs upp. Spara stekpannan.

STEG 3
Medan köttet vilar börjar du göra såsen. Använd samma stekpanna som du använde till köttet och sätt den på hög värme på spisen. Häll på vinet och skrapa försiktigt bort eventuella brända bitar ur pannan. Låt sjuda i 2-3 minuter tills vinet har reducerats till ungefär 1/3.

STEG 4
Addera smör och timjan och låt sjuda i ytterligare 2 minuter, tills smöret har smält. Häll på grädden och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt småputtra i några minuter till den börja tjockna. Ta från plattan, rör i parmesanosten och smaka upp med salt och peppar. Skär upp köttet och servera det tillsammans med champinjonerna, såsen och valfritt tillbehör.

Coronas

Tempranillo med kunglig glans

Mörkt granatröd färg. Doften är medelstor men intensiv och fruktig med djupa toner av mörka bär, aningen animalisk och komplex och med en fin fatton som bjuder på en nyans av vanilj. Smaken är medelfyllig, torr och elegant med en finstämd rödfrukt. Ett bra allroundvin till smakrika, klassiska rätter av fågel, kött och vilt. Dessa kan gärna serveras med tillbehör som har en viss sälta eller en krämig konsistens.

Läs mer här!