Torres logotyp

Grillad kronärtskocka med citronsmör

Servera som förrätt, tillbehör eller som tilltugg

Grillad kronärtskocka med citronsmör

Servera som förrätt, tillbehör eller som tilltugg

Ingredienser

  • Hackade örter, exempelvis rosmarin, timjan, oregano1 matsked
  • Olivolja4 matskedar
  • Vitlöksklyftor2
  • Lagerblad1
  • Citron, i klyftor1
  • Stora kronärtskockor2-4
  • Flingsalt

Vackert blickfång vid middagsbordet.

Inspiration

STEG 1
Blanda de hackade färska örterna i en liten kastrull, täck med olivolja och koka upp. Låt örterna dra sig i den varma olivoljan medan du förbereder kronärtskockorna.
Fyll en stor kastrull med vatten endast i botten. Tillsätt vitlöksklyftorna och lagerbladet och placera ett ångkokare i kastrullen.

STEG 2
Ha citronklyftorna redo. Använd en sax för att skära bort de piggiga spetsarna av kronärtskockorna, för att få till en snygg presentation. När du trimmar kronärtskockorna gnuggar du det skurna områdena med juice från citronerna för att förhindra att kronärtskockorna blir bruna. Använd en grönsaksskalare för att skära bort det tjocka yttre skiktet av stammarna. Trimma stammarna till 2 centimeter från botten av kronärtskockan. Klipp av och kasta de översta av kronärtskockorna. Skär dem sedan i hälften.

STEG 3
Använd en sked för att gröpa ut de små innersta bladen på kronärtskockorna. Gnugga hela tiden citronsaft över insidan och utsatta skurna områden av kronärtskockorna. Värm vattnet i den stora grytan. När vattnet börjat koka, minska värmen till medelhögt och lägg ned kronärtskocksshalvorna. Täck med lock och ånga i ca 20 minuter tills du enkelt kan dra av de yttre bladen. Kronärtskockorna kan bara vara lite mindre kokta än vad som normalt skulle vara perfekt för ångkokta kronärtskockor, eftersom du kommer att laga dem längre på grillen. Förbered din grill för direkt, hög värme. Gnid in kronärtskockan med örtoljan och krydda med flingsalt. Placera kronärtskottshalvorna nedåt på gallret. Täck och grilla i 5 till 10 minuter tills
kronärtskockorna fått fin färg. Smält smör i en kastrull och blanda med citronsaft och salt. Servera!

Gran Vina Sol

Solmogen ekologisk Chardonnay

Ljusgul färg och med en öppen och fruktig doft av apelsin, gula äpplen och en viss kryddighet. Smaken är fruktig och ungdomlig med inslag av gula päron, nektarin, citrus, örter och fatkryddighet. Härligt vin som passar som sällskapsvin såväl som buffé, plockmat, samt fisk-och skaldjursrätter. Bästa serveringstemperatur är vid 8-10°C.